Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020


ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ  ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ

 O Πολιτιστικός σύλλογος Μαυρομματίου << Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >> στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων του την  Τετάρτη 29-4-2020  διενήργησε την πρώτη   προγραμματισμένη για το 2020 εθελοντική αιμοληψία  για λογαριασμό της τράπεζας του χωριού μας . Για τον σκοπό αυτό όπως πάντα έφερε  κινητή μονάδα από το Νοσοκομείο Καρδίτσας επανδρωμένη με το κατάλληλο προσωπικό για αυτές τις περιπτώσεις . Όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα , και παρά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας λόγω του κορωνοϊού λίαν  ικανοποιητική  υπήρξε η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών από το χωριό μας και την γύρω περιοχή, καθώς και η προσέλευση νεαρών ατόμων του χωριού μας , και κυρίως γυναίκες ,τους οποίους ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη  να τους ευχαριστήσει δημόσια για αυτή την έμπρακτη  προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό τους . Στην αιμοδοσία για μία ακόμη φορά  το παρών έδωσαν άνδρες του Α.Τ. Μουζακίου δηλώνοντας έμπρακτα για μία ακόμη φορά την ευαισθησία τους προς τον συνάνθρωπό μας, ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μουζακίου και επικεφαλής του συνδυασμού ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση,,  κ. Λ. Γιώτης, ο τοπικός σύμβουλος της κοινότητάς μας κ. Π. Κωστόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου ΄΄Φίλοι των ζώων Μουζακίου κα Λένα Κωστοπούλου τους οποίους  ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει δημόσια .
Επίσης δια μέσου του τύπου ευχαριστούμε τον διευθυντή  κ. Κ. Αθανασίου ,την προϊσταμένη κ. Ρίτσα Τσαρούχα και όλο το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας  του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν για την ομαλή λειτουργία του.
Τέλος παρακαλούνται όλοι όσοι <<δανείστηκαν >> αίμα από την τράπεζά μας να το επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό γιατί κάποιος άλλος συνάνθρωπός μας το έχει ανάγκη .

                                                    Για το  Δ.Σ.

                                                   Ο Πρόεδρος
                                                     Δ. Γιώτης

Αναμνηστικό μετάλλιο δωρηθέν από τον Δήμο Αράχωβας στο ιστορικό –Λαογραφικό Μουσείο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ του Μαυρομματίου . Στη μία πλευρά αναπαριστά ανάγλυφα τον Άγιο Γεώργιο να καλπάζει δίπλα ,δίπλα με τον ήρωα Γ. Καραϊσκάκη και στην άλλη πλευρά τοπίο της Αράχωβας με τον Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου είχε γίνει η περίφημη μάχη της Αράχωβας με  τον θρίαμβο του Αρχιστράτηγου . 
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020


Νέα δωρεά στο Ιστορικό –Λαογραφικό Μουσείο ΄΄Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,,
Τη δωρεά προς το μουσείο του χωριού μας έκανε ο χωριανός μας Συνταγματάρχης κ. Κατσαρός Κων/νος του βασιλείου [Λιώντας] τον οποίο ο Σύλλογός μας ευχαριστεί δημόσια. Το έργο το οποίο φιλοτέχνησε ο κ. Κουντουράς Μάρκος από την Κοζάνη επάνω σε ένα βλήμα από άρμα μάχης Leopard αναπαριστά σε ανάγλυφη μορφή στη μία πλευρά τον Γ. Καραϊσκάκη και στην άλλη τον Άγιο Γεώργιο.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019


Δελτίο Τύπου

Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμός Αθλητισμός Νεότητα του Δήμου Μουζακίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου ο Καραϊσκάκης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου του ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΡΑΚΙΟΛΗ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄, Ο Μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30/4/2019 και ώρα 11.00 πρωινή στην αίθουσα ΈΝΑΣΤΡΟΝ του Μαυρομματίου.
Την εισηγητική ανάλυση στην παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων τω πέντε Ηπείρων [ Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.] κ. Βάϊος Φασούλας και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Έφη Γιώτη, ενώ την συζήτηση θα διευθύνει ο Δημήτριος Γιώτης . Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας κ. Ν. Βλάχος. Η συνολική έρευνα του έργου επικεντρώνεται στον πολυτάραχο βίο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β΄. Στο ενεργητικό του 17ου βασιλιά της Μακεδονίας πιστώνεται η μεγάλη διαμετρική αλλαγή που δημιούργησε ο ίδιος στα θεμέλια του ελληνικού έθνους, η οποία πρόσφερε στην ένωση των πολιτειών ένα ευρύτερο πεδίο ανάπτυξης. Ενώ παράλληλα ενσαρκώνοντας τα οράματα ειρηνικής συνύπαρξης και συνένωσης των Ελλήνων κατέστη βασικός παράγων στην αναμόρφωση της ιστορίας του κόσμου. Αρχίζοντας την πανελλήνια συνταρακτική του πορεία από τα Θηβαϊκά χρόνια, την Πέλλα, τη Θράκη, το Κρόκιο πεδίο, τη Χαιρώνεια, το συνέδριο της Κορίνθου, όπου σύσσωμοι οι αντιπρόσωποι τον ανακήρυξαν αρχιστράτηγο των Ελλήνων, έως την πρόωρη θανάτωσή του στην παλαιά πρωτεύουσα των Μακεδόνων (Αιγές).Στην τελευταία θεματική ενότητα του έργου γίνεται συνοπτική αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης όπου πρόσφατα οι σκαπανείς έφεραν στην επιφάνεια από τον τύμβο του λόφου Καστά. Αναλύοντας προσεκτικά την εξέλιξη της έρευνας και συσχετί­ζοντας τα ιστορικά γεγονότα για τη συναγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων, προκύπτει άμεσα η επαναδιατύπωση του ερωτήματος που διαχρονικά απασχολεί την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με την τύχη της σορού του Μ. Αλεξάνδρου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου Μακεδονικοί χοροί θα αποδοθούν από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου  ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, Με υπεύθυνη την χοροδιδάσκαλο κ. Έφη Γιώτη.
Οι Διοργανωτές :
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμός Αθλητισμός Δήμου Μουζακίου , Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας , Τ. Κοινότητα Μαυρομματίου

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

Στο Μαυρομμάτι η  γνωστή αρχαιολόγος  κ. Κατερίνα Περιστέρη
Μεγάλη τιμή όχι μόνο για το ιστορικό χωριό μας αλλά και για όλη την περιοχή της Καρδίτσας αποτέλεσε ο ερχομός της αξιόλογης αρχαιολόγου . Η κ. Περιστέρη ήταν καλεσμένη από την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών και παρουσίασε τα γεγονότα και το ιστορικό της αποκάλυψης του τύμβου –μνημείου Καστά της Αμφίπολης  στο χώρο του Παυσίλυπου στη πόλη της Καρδίτσας  μέσα σε μία κατάμεστη από φίλους της Ελληνικής ιστορίας αίθουσα όπου είχαν τη ευκαιρία να ακούσουν από την γνωστή αρχαιολόγο πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα  πράγματα για το μνημείο της Αμφίπολης . Την ίδια μέρα το απόγευμα η κ. Περιστέρη  με την συνοδεία του προέδρου της Ένωσης  Αγραφιώτικων χωριών κ Β. Τσαντίλα και τον καταξιωμένο  για το τεράστιο ανασκαφικό και όχι μόνο έργο που επιτέλεσε στον Νομό μας ,τον αρχαιολόγο  κ. Λεωνίδα Χαντζιαγγελάκη  επισκέφτηκαν το ιστορικό χωριό μας μετά και από επιθυμία που εξέφρασε η ίδια κ. περιστέρη να επισκεφτεί την γενέτειρα του μεγάλου ήρωα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας . Την κ. Περιστέρη και τους άλλους συνοδούς της υποδέχτηκε και ξενάγησε στο Ιστορικό –Λαογραφικό Μουσείο ΄΄Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, Μαυρομματίου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, κ. Δ. Γιώτης . Ο πρόεδρος  αναφέρθηκε στην τεράστια ιστορία του χωριού μας και φυσικά στην τεράστια φυσιογνωμία  του ήρωα της Ελληνικής επανάστασης του 21’’. Στην αρχαιολόγο κ. Περιστέρη αφού πρώτα υπέγραψε με ένα αφιέρωμα  για το Μουσείο μας στο βιβλίο επισκεπτών  προσφέρθηκαν σαν αναμνηστικά δώρα για την εδώ παρουσία της μερικά ιστορικά βιβλία που αφορούν τον ήρωα και ένα Μετάλλιο με την μορφή του Γ. Καραϊσκάκη.  Κατά την δίωρη περίπου παραμονή της  στο Μαυρομμάτι και τις <<απαραίτητες>> φωτογραφίσεις συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με την τεράστιας  σημασίας  της αποκάλυψης του μνημείου στον λόφο <<Καστά>> της Αμφίπολης για όλη την ανθρωπότητα εκφράζοντας συνάμα και την μεγάλη της αγωνία για την παραπέρα συνέχιση της ανασκαφής ώστε να καταστεί σύντομα επισκέψιμη  στον κόσμο. Αποχωρώντας αργά το απόγευμα της προτείναμε μέσα στο καλοκαίρι να γίνει και στο ιστορικό χωριό μας μία παρουσίαση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον  μαζί με τον αξιόλογο  συνάδελφό της κ. Λ. Χαντζιαγγελάκη που θα αφορά τις τοπικές αρχαιολογικές ανασκαφές  των αρχαίων Γόμφων  της Ιθώμης κ.λ.π. την οποία πρόταση έκανε αμέσως δεκτή με ευχαρίστηση ο κ. Χαντζιαγγελάκης .
           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Δ. ΓΙΩΤΗΣ


           Ο   ΄΄ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, έκοψε την πίτα
Μέσα σε ένα όμορφο <<οικογενειακό >> περιβάλλον έκοψε την Βασιλόπιτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, χθές  23 Φεβρουαρίου  στο κατάστημα  -Αναψυκτήριο-ψησταριά  ΄΄ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ,, στο Μαυρομμάτι. Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας  ο χωριανός μας παγκόσμιος πρωταθλητής  πατριάρχης ,,όπως τον χαρακτηρίζουν  στο άθλημα του Κίκ Μπόξινκ  Γ. Μάλλιος  προπονητής σήμερα με σχολή που διατηρεί από το 1975 στην Αθήνα και που σήμερα την λειτουργεί με μεγάλες διεθνείς επιτυχίες ο γιος του Γρηγόρης Μάλλιος. Ό Λύκας όπως είναι το παρατσούκλι του υπήρξε  επί πέντε συνεχή χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος  στην πυγμαχία πρωταθλητής Ευρώπης το 1973 στο Λονδίνο και πρωταθλητής κόσμου στο Ατλάντικ Σίτυ στην Αμερική . Υπήρξε  προπονητής  επί σειρά ετών του παγκόσμιου πρωταθλητή  Μιχάλη  Ζαμπίδη αλλά και άλλων σημαντικών αθλητών με τους περισσότερους  πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης . Σήμερα μένει μόνιμα στο αγαπημένο του Μαυρομμάτι  με διακαεί πόθο να βρεθεί μία αίθουσα να μπορεί α διδάσκει στα παιδιά της περιοχής μας το αγαπημένο του άθλημα. Ο Σύλλογός μας  σε ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά του στον παγκόσμιο αθλητισμό αλλά και στο Μαυρομμάτι [το 1995 με δικές του ενέργειες έγινε η ηλεκτροδότηση και ο φωτισμός της σπηλιάς του Γ. Καραϊσκάκη κόστους  5.000.000 δραχμών]του πρόσφερε μία αναμνηστική πλακέτα και ένα μετάλλιο με τη μορφή του μεγάλου μας ήρωα Γ. Καραϊσκάκη μέσα σε ένα συγκινησιακό κλίμα . Στην κοπή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ,στην κυριολεξία  υπήρξε το αδιαχώρητο στην αίθουσα  με αποτέλεσμα πολλοί  παραβρισκόμενοι  να μείνουν όρθιοι.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δημοτ. Σύμβουλοι κ.  Βιβή Ντούρβα,Ν. Γκινής , Ι. Γκινής , Θεοφ. Στάθης ,Λ. Γιώτης , Αρ. Γκαγκάς, Αθ. Καρύδας [υποψήφιος για τη Δημαρχεία του Δήμου Μουζακίου όπως και οι Θ. Στάθης , Λ. Γιώτης , Βιβή Ντούρβα ,καθώς και αντιπροσωπεία της υποψήφιας κ. Ολυμπίας Διαμαντοπούλου την οποία δημόσια ο Σύλλογός μας ευχαριστεί για την προσφορά της ] . Επίσης παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυρομματίου κ. Γ. Νάσιος ,της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Ν. Πούπης και η προϊσταμένη του τμήματος αιμοδοσίας του Γ.Ν. Καρδίτσας κ. Ρίτσα Τσαρούχα.Ευχαριστούμε τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Κ. Νάσιο για την προσφορά του και ιδιαίτερα τους χωριανούς μας επαγγελματίες  ,τον κ. Θωμά Βαβλέκη [φούρνος Μαυρομμάτι] και τον κ. Θεόδωρο Σέμπρο [Ζαχαροπλαστείο στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα] που δωρεάν για μία ακόμη φορά μας  πρόσφεραν τις ωραίες τους  <<πίτες>>.  Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Ιερέας της ενορίας μας π.Νικόλαος Δήμος . Τέλος ο Σύλλογός ευχαριστεί δημόσια τους γονείς τους χορευτές και χορεύτριες  όλων  των χορευτικών τμημάτων για τη συνεχή παρουσία και στήριξή τους .
Για το Δ. Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δ. ΓΙΩΤΗΣ              Με τον Δάσκαλο Γ. Μάλλιο