Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Απ΄ το χωριό του Καραϊσκάκη
<< Έτος  Γ. Καραϊσκάκη 1827-2017>>
Διακόσια τριάντα πέντε [235 ] χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου πολέμαρχου του 21’ Γ. Καραϊσκάκη [23-4-1782] και 190 από τον θάνατό του  ανήμερα της ονομαστικής του εορτής [23-4-1827] και επιτέλους  το όνειρο του γιού του  Σπυρίδωνα  Γ. Καραϊσκάκη παίρνει <<σάρκα και οστά>> χάρη σε ορισμένους  πατριώτες της περιοχής μας. Μετά την απελευθέρωση της  Καρδίτσας και γενικά της Θεσσαλίας από τους Τούρκους  τον Αύγουστο του  1881 αμέσως  ο γιος του ήρωα μετέπειτα βουλευτής Καρδίτσας  Σπύρος Καραϊσκάκης απεφάσισε στη μνήμη του μεγάλου ήρωα πατέρα του να κατασκευάσει στην πόλη της Καρδίτσας  έναν έφιππο Ανδριάντα. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν  μέσα σε λίγα χρόνια  και ήταν   40.000 δραχμές. Τα χρόνια όμως περνούσαν ,δεκαετίες ολόκληρες και ανδριάντας   δεν φαίνονταν πουθενά γιατί  ο γιος του ήρωα αν και εν τω μεταξύ είχε γίνει υπουργός των Στρατιωτικών έμπλεξε στα γρανάζια της τότε αδυσώπητης  γραφειοκρατίας και πολιτικής αστάθειας . Το 1898 πεθαίνει χωρίς να δει τον έφιππο ανδριάντα του πατέρα του στην πόλη της Καρδίτσας . Στη συνέχεια κατά το 1926  βουλευτής  Καρδίτσας είναι ο εγγονός του ήρωα ο Γεώργιος Σπυρίδωνα Καραϊσκάκης [ τo 1927 με άλλα μέλη –απογόνους  του  Καραϊσκάκη από τις κόρες του  παραβρέθηκε στο χωριό μας στις τότε πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα παππού του ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ  Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ] και ξεκινά αυτός  να φέρει εις πέρας την κατασκευή του έφιππου ανδριάντα του παππού του ήρωα . Με την αμέριστη συμπαράσταση του τότε Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν  τα χρήματα που είχαν  συγκεντρωθεί από τον Σπύρο Καραϊσκάκη  και που παράνομα παρακρατούσε η Εθνική Τράπεζα . Με αυτά τα χρήματα αντί για τον έφιππο ανδριάντα φιλοτεχνήθηκε  η προτομή που κοσμεί ακόμα και σήμερα την πόλη της Καρδίτσας απέναντι από την <<πέτρινη>> τράπεζα. Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής έγιναν με κάθε επισημότητα το 1936. Από τότε περάσανε  χρόνια και χρόνια και φτάνουμε αισίως  στο 2007.
Τότε, το Μάρτιο του 2007, ξεκίνησε από το δήμο Καρδίτσας- με Δήμαρχο Καρδίτσας τον φιλόπατρι και ιστορικά καταρτισμένο , ειδικά σε ότι αφορά την Καρδίτσα και κατ΄ επέκταση τη Θεσσαλία κ. Δομίνικο Βερίλλη, πρόεδρο σήμερα στον σύλλογο Φίλοι της Ιστορίας Ν. Καρδίτσας  η διαδικασία του πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού  για την φιλοτέχνηση και τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας .Η διαδικασία, δε,  αυτή  ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του2010. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ο κ. Βερίλλης δεν σταμάτησε, όπως γράφτηκε από ορισμένους στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, μόνο στο όραμα της κατασκευής  ενός έφιππου ανδριάντα στην πόλη της Καρδίτσας αλλά συμμετείχε ενεργά και αρκετές φορές πέρα από τα υπηρεσιακά <<όρια>>. Αν και Δήμαρχος με τεράστιο φόρτο εργασίας συμμετείχε και στην επιτροπή αξιολόγησης του έργου έχοντας κάθε μέρα καθαρή <<εικόνα >> όλων των εργασιών έχοντας μάλιστα προσωπικά τον πρώτο λόγο στις εργασίες αξιολόγησης του έργου. Πολλές φορές επενέβαινε δυναμικά προς κάθε αρμόδια υπηρεσία είτε λέγονταν κάποιο αρμόδιο  Υπουργείο ,Νομαρχεία, ΤΕΔΚ, Ιερά Μητρόπολη ,είτε σε κάθε  άλλο κόλλημα . Αλλά και  ο γλύπτης  κ. Ευστάθιος Λεοντής και η κόρη του γλύπτρια Νικολίτσα –Λητώ  Λεοντή έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να ανταποκρίνεται ο έφιππος ανδριάντας στην ιστορική πραγματικότητα. Τους  φιλοξενήσαμε δε αρκετές φορές στο Μαυρομμάτι  και κυρίως σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δείχνοντας όπως είπαμε τεράστιο ενδιαφέρον για τον ήρωα , προσπαθώντας να καταλάβουν την δυναμική ιδιοσυγκρασία του μεγάλου πολέμαρχου του 1821. Αρκετές φορές επισκεφτήκαμε παρέα  τη σπηλιά όπου γεννήθηκε ο ήρωας  και  το ιστορικό Λαογραφικό μας μουσείο  όπου είχαν την ευκαιρία να δουν  από κοντά και να  αγγίξουν –περιεργαστούν  τα προσωπικά όπλα και αντικείμενα του ήρωα όπως π.χ. το ασημένιο προσωπικό του φυλαχτό που θα κοσμεί πλέον το στήθος του ήρωα ,το σπαθί του κ.λ.π. Προσπαθώντας και εμείς σαν πολιτιστικός Σύλλογος της  γενέτειρας  του Γ. Καραϊσκάκη με την συμβολή και του τότε προέδρου μας κ. Κ. Νάσιο με τις όποιες μικρές δυνατότητες να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο μνημειακό  έργο. Μαθαίνοντας μάλιστα ότι είχαν παρεισφρήσει δείχνοντας <<ενδιαφέρον>>  <<περίεργοι >> εργολάβοι –γλύπτες ,μας έκαναν να συσπειρωθούμε ακόμη περισσότερο.
Το έργο ,άποψή μας ,σαν παράσταση εκπέμπει μια πραγματικότητα, μια δυναμική , μια πραγματικότητα της  ιδιοσυγκρασίας του ήρωα ,δεν είναι ένα έργο <<στατικό>> θα λέγαμε, αλλά ένα <<ζωντανό>> ,επιθετικό, όπως πραγματικά ήταν ο Γ. Καραϊσκάκης . Γιατί ο ήρωάς μας  σε όλες τις μάχες που έδωσε ποτέ δεν ήταν μακριά από τους συμπολεμιστές του απλά να δίνει εντολές  εκ΄του μακρόθεν καθισμένος αναπαυτικά πάνω στη σέλα του <<Αράπη>> του και με την σιγουριά όπως αρκετοί άλλοι εκείνη την εποχή, αλλά πάντα κάλπαζε με ορμή <<πέφτοντας >> πρώτος πάνω  στους εχθρούς που γι΄ αυτό τον λόγο είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος τους. Πάνω στο άλογό του το οποίο έτρεχε σαν αφηνιασμένο  προς τα ταμπούρια του Κιουταχή στην πεδιάδα του Φαλήρου να δει τι συμβαίνει τον βρήκε το δολοφονικό βόλι από Έλληνα προδότη βαλμένο του Μαυροκορδάτου και άλλων ξένων δυνάμεων ,Άγγλοι ,Γάλοι . <<<……Γνωρίζω τον αίτιο είχε πει, όταν βαριά τραυματισμένο τον μετέφεραν πίσω στη σκηνή του . ….Άν ζήσω παίρνουμε χάκι [ εκδίκηση] αν πεθάνω να μου κλάσουν  τον π…..ο μου ,αλιά από σας ωρέ λεβέντες που θα σας φάνε οι κιαρατάδες ….>> [΄΄Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, Γιάννης Βλαχογιάννης σελ. 204]                                                                            Στο τεράστιο αυτό  μνημειακό <<έργο>> όχι μόνο για την πόλη της Καρδίτσας αλλά ολόκληρης της Θεσσαλίας συμμετείχαν οικονομικά  και είναι άξιοι αναφοράς  και ευσήμων η τότε Νομαρχία  Καρδίτσας , Νομάρχης ήταν ο  κ. Φ. Αλεξάκος  ,σημερινός Δήμαρχος Καρδίτσας , η ΤΕΔΚ με πρόεδρο τότε τον χωριανό μας Γ. Κωτσό σημερινό Δήμαρχο του Δήμου Μουζακίου ο οποίος φυσικά έδηξε τεράστιο ενδιαφέρον γι’ αυτό το έργο στην πόλη της Καρδίτσας  και η Ιερά Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριορφερσάλων με τον αείμνηστο  Κύριλλο Χρηστάκη αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει ομόνοια ,ομοψυχία  και αγάπη για τους ήρωες  και την τεράστια ιστορία του τόπου μας τίποτα δεν είναι αξεπέραστο όπως χαρακτηριστικά ήταν και τα τελευταία λόγια –παρότρυνση του ήρωά μας λίγο πριν μεταβεί στην άφθαρτη αιωνιότητα <<….Μη σκιάζεστε ωρέ τους ωχτρούς , αυτοί μας τρέμουν όταν  μαθαίνουν την ομόνοια μας ……..>>
Συγχαρητήρια λοιπόν αξίζουν σε όλους όσους μόχθησαν για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Σπυρίδωνα Γ. Καραϊσκάκη  γιου του Αετού των Αγράφων Απ’ το Μαυρομμάτι !!
Δ. Γιώτης
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου  ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,,
Ο Έφιππος Ανδριάντας που τοποθετήθηκε στην Καρδίτσα 

Ο Έφιππος Ανδριάντας στην πλατεία Μαυρομματίου 

Η προτομή στην Καρδίτσα