Πέμπτη 18 Απριλίου 2013


Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου  «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»                                                                                  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ

Το χωριό μας επισκέφτηκαν  το Σαββατοκύριακο  6 και  7 Απριλίου η γυναίκα και η κόρη του Μακαρίτη συγγραφέα Θεμιστοκλή Πέτρου . Συγκεκριμένα η κυρία Έφη Πέτρου και η κόρη της Αναστασία μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προηγηθεί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Δ. Γιώτη εξεδήλωσαν την επιθυμία να επισκεφτούν το χωριό μας μεταφέροντας και δωρίζοντας  στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας 150 βιβλία  του μακαρίτη  συζύγου  της  Θεμιστοκλή Πέτρου. Ο Θεμιστοκλής Πέτρου εκπαιδευτικός καταγόμενος από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Φοινίκι  Θεσπρωτίας  το 1973 έγραψε ένα βιβλίο για τον Γ. Καραϊσκάκη με τον τίτλο  ΄΄ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ,, [ Από την σπηλιά του Μαυρομματιού στην άφθαρτη  δόξα] το οποίο  σε πανελλήνιο διαγωνισμό  [ 150 ετηρίδα της  Παλιγγενεσίας ] πήρε το πρώτο βραβείο. Την έκδοση  του βιβλίου είχε αναλάβει μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Θεσσαλιώτιδος  και Φαναριοφερσάλων  Κωνσταντίνου  η Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου –Καραϊσκάκη  Μαυρομματίου. Και να τι γράφει  ο Μακαριστός  Κωνσταντίνος  στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
…ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ.
Σαν εκκλησιαστικός ταγός  της περιοχής που γέννησε τον Καραϊσκάκη ,θάπρεπε ν’ απέχω από την δημόσια συζήτηση για το άστρο αυτό που οδήγησε  το δούλο γένος μας στη λευτεριά.  Να απέχω  για τρείς  λόγους:
Πρώτον ,γιατί η μάνα του ήρωα ,λέγεται ότι ήταν Καλόγρια  ενώ δεν είναι έτσι.
Δεύτερο ν  γιατί τη γέννησή του στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας  την αμφισβητούν [κακώς ]μερικοί.
Και τρίτον ,γιατί ο Καραϊσκάκης δεν απέκτησε το φωτοστέφανο του Αγίου. Έτσι ίσως πουν μερικοί : Τι ανακατεύεται με τέτοια πράγματα ο Δεσπότης;
Όμως αυτοί οι λόγοι έκαναν το Μοναστήρι του <<Καραϊσκάκη>> να μη μείνει αδιάφορο στις στιγμές , που άλλοι μεγαλύνουν και υμνούν τον θρυλικό στρατάρχη της Ρούμελης. Έτσι ,αν άλλοτε το Μοναστήρι έδωκε το όνομα του Αγίου στο νόθο παιδί του Μαυρομματιού , οι κατοπινές γενιές έδωκαν το επώνυμο του Καραϊσκάκη στο Μοναστήρι που βαπτίσθηκε ο ήρωάς μας . Σήμερα όλοι οι Έλληνες το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου –Καρδίτσης ,το ξέρουν ως Μοναστήρι του «Καραϊσκάκη» ………
Ο συγγραφέας  Θεμιστοκλής Πέτρου  αντί προλόγου μεταξύ άλλων γράφει:
Αν η καταγωγή του Γεωργίου Καραϊσκάκη υπήρξε κάποτε σημείον αντιλεγόμενον από μερικούς αδαείς εις την ιστορικήν έρευναν ,αντιθέτως η πνευματική του ευστροφία ,το σπινθηροβόλον βλέμμα του, η φυσική αντίληψις του πολέμου και αι στρατηγικαί του ικανότητες ,έτυχον ευθύς εξ αρχής της γενικής επιδοκιμασίας και αναγνωρίσεως ,αφού πρώτον κατέκτησαν ξεχωριστήν  θέσην εις την συνείδησην του Ελληνικού λαού.
……Άγαλμα ξεκίνησα του ήρωα να στήσω με τούτο το βιβλίο μου,,, Αφορμή  έλαβα από μία προκήρυξη της Νομαρχίας Καρδίτσας « δια την συγγραφήν ιστορικού έργου έχοντος υπόθεσην τον αγώνα ,την δράσην και την προσφοράν εν γένει εις την επανάστασην του 1821 του ήρωος αυτής Γ. Καραϊσκάκη»

Ξεκίνησα ν’ ανταποκριθώ στο Εθνικό τούτο κάλεσμα παρμένος από το συναίσθημα που νοιώθει ο άνθρωπος σαν ετοιμάζεται για ταξίδι σε χώρες μακρινές που τις κατοικούν Γίγαντες και Τιτάνες.  

Η κυρία Έφη Πέτρου και η κόρη της Αναστασία στην  επίσκεψή τους στο χωριό μας ξεναγήθηκαν από τον  πρόεδρο  του Συλλόγου κ. Δ. Γιώτη και από τον  εκπρόσωπο  του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών κ. Ν. Βλάχο. Η ξενάγηση περιελάμβανε επίσκεψη στο Ιστορικό Λαογραφικό μας Μουσείο ,στο σπίτι –Μουσείο του ήρωα όπου έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια , στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της κ. Μελπομένης  Τζιουβάρα , στο ιδιόκτητο πνευματικό μας κέντρο όπου τοποθετήθηκαν  τα δωρηθέντα βιβλία ,στη σπηλιά του Καραϊσκάκη και την επόμενη μέρα την Κυριακή, επισκεφτήκαμε και λειτουργηθήκαμε στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου-Καραϊσκάκη όπου η κυρία Πέτρου ζήτησε από τις Μοναχές οι οποίες με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να κάνουν ένα τρισάγιο εις μνήμη του συζύγου της Θεμιστοκλή Πέτρου αλλά και του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη των προγόνων και των νεκρών απογόνων του. Με το πέρας της Θείας λειτουργίας  μας παρατέθηκε από την  Ηγουμένη Γερόντισσα  Διοδώρα  καφές κάνοντας μία ευχάριστη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο βιβλίο και την προσφορά του συγγραφέα  στην ιστορία του τόπου μας αλλά και της Πατρίδας μας.